4 adet
Hazırlanma Süresi: 2 gün
Pişme süresi: 25dk
Servis Süresi: 30dk


Gerekli Malzemeler:
  • 4 cup / 500gr / 4,5 su bardağı un (Söke Un)
  • 1 cup + 6 tablespoon / 325gr / 1, 5 su bardağı buzlu su
  • 3 tablespoon + 1 teasopoon / 50gr / 4 yemek kaşığı buzlu su (İkinci aşama için)
  • 1 1/2 taespoon /9gr / 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 1/2 teaspoon / 5gr /1.5 çay kaşığı kuru maya

Elenmiş un ve soğuk su mikser haznesine alınır. Soğuk suyu buzlu su olarak hazırlamak gerekiyor. Ekmek hamuru için bu en önemli nokta. Eğer elle yoğurmak isterseniz, plastik eldiven giymenizi önereceğim. Hem elinizin sıcaklığının hamura geçmemesi için hem de oldukça yapışkan bir hamur elde edilecek, temizliği kolay olsun.

Sakız gibi yapışkan kıvama geldiğinde kapaklı bir kaba veya streçfilm ile sarılmış halde buzdolabına hamur kaldırılır. Minimum 8 saat, maksimum 2 gün buzdolabında bekletilecektir. Bu bekletme işlemi hamura; esneklik kazandırırken, çok miktardaki su; ekmeğin içindeki basit şekeri açığa çıkaracak ve hamura hafif şekerli tadını kazandıracaktır. Aynı zamanda gluten açısından (unun içindeki protein) güçlendirme sağlayacaktır. Eğer ki glutene karşı bir alerjiniz varsa bu ekmeği sakın uygulamayın ve yemeyin. Bahar'ın sitesindeki bu konu ile ilgili yazıyı okumanızı ve glutensiz yiyecekler ve tarifleri denemenizi şiddetle tavsiye ederim.


Bir gün boyunca dinlenmiş olan ekmek hamuru, 2. aşama olan maya, tuz ve su ile yaklaşık 6-8 dakika yoğurulur. Yoğurma işlemi tamamlandığında yumuşak ve sakız gibi yapısını koruyan bir kıvam olacaktır. Oda sıcaklığında 2-3 saat kadar beklemeye alınır. Gevşek olan hamur süre sonunda mayalanmış ve kendinden bir kat büyük hale gelmiş olacaktır.

Bol un (Bir elin izi çıkacak kadar) serpilmiş mutfak tezgahına alınır ve üzerine un serpilir. Dört parçaya ayrılır. Baget şekli verilir. Bu şekilde altı ve üstü unlu olan bagetler 10 dakika dinlenmeye alınır.
Fırın 240 derece fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Dinlenmiş olan bagetler, yağlı kağıt kaplı tepsiye alınır ve 10 dakika pişirilir. Süre sonunda tepsi ters çevrilerek (önü, arkaya gelecek şekilde) tekrar aynı sıcaklıkta 15 dakika kadar daha pişirilir. Süre sonunda koyu renkli kabuğa sahip olan bagetler, fırının kapağı açık şekilde 30 dakika bekletilir.

Hazır olan bagetler dilimlenir ve servise alınır. Kalın ve çıtır kabuğu, bol gözenekli dokusu, hafif tuzlu yumuşak iç yapısı ile bu ekmeği, süsleyin, püsleyin, paketleyin ve sabah kahvaltısına davet edildiğiniz eve, alın götürün derim.

Kaynak ve fotoğrafların tamamı için buraya lütfen

0 YORUM: