Levent'te mükemmel bir yer keşfettim ara sokaklarda yürürken. Hoş, sonradan farkettim ki çoğu insanca bilinen ve müdavimleri olan bir yermiş burası. "Tam ev tadında" tanımlamasını yaparken öğrendim ki restoran sahipleri zaten üst katında oturuyorlarmış. Oruk ve Çimdik mantı söyledik. Kısa bir sürede gelen mantılarımızı afiyetle yedik. Üstüne de Türk kahvelerimizi içtik. Samimi ve lezzetli bir yer arıyorsanız koşa koşa gitmeniz gereken bir yer burası...

Adres: Karanfil Sok. No:11 1. Levent
Tiyatro ve sinema oyuncusu Yasemin Alkaya'nın sahibi olduğu bir mekan burası. Cihangir'in en güzel manzaralı yerlerinden birisi diyebilirim. Öncelikle en baştan belirteyim biraz tuzlu bir mekan; ama böylesi güzel yemeklere, böylesi güzel bir manzaraya sahip olan yer için normal gibi geliyor bana. Çatısında bulunan teras o kadar büyüleyici bir manzaraya sahip ki bazen önünüze gelen o muhteşem yemeklere dahi konsantre olmakta zorlanıyorsunuz. :)

Adres: Sıraselviler Cad. Soğancı Sok. No:7-5, Cihangir
Nihayet Nişantaşı'nda onca sosyetik restoranın dışında mantı ve çibörekçi buldum! Farketmeden deliler gibi yemek yediğinizi masadan kalktıktan sonra çöken ağırlık sonucu anlıyorsunuz. Can Güraslan diye de sevimli bir işletmecisi var buranın. "Nişantaşı'nın tüm elitliğine inat mantımı yerim arkadaş" diyorsanız burası tam size göre!

Adres: Valikonağı Caddesi Kuyumcu İrfan Sokak No:19/A Nişantaşı
Çoğunuzun mekan kapatıp deliler gibi parti düzenlemek istediğini biliyorum. İşte size öyle bir mekan: In The Van. İster temalı olsun ister olmasın her türlü hizmeti veren bir yer burası. (İşletmecileri de gecenizi daha güzel hale getirmek için gayet çaba harcıyorlar.) Hem de İstiklal Caddesi'nin üstünde! 60-70 kişiye kadar olan partileriniz için In The Van Small öneriliyor. Daha fazlası için çeşitli farklı mekanları var In The Van C2, In The Van C46 ve In The Van Weekend gibi. Benim favorilerimi sorarsanız In The Van Small ve Weekend şahane! Renkleri ve ışıkları canlı canlı...Bir göz atın derim: [In The Van]

Adres: İstiklal Cad. Küçükparmakkapı Abdullah Sk. 15/a

İstiklal Cad. Hidivyal Palas Han No:23 K:2 Tünel / Beyoğlu
Tel: 0212 292 49 67 / 68
Fax: 0212 252 01 88

http://www.manobistro.com

Beyoğlu nefis manzaralı bir mekana daha kavuştu. Konum olarak ‘Kız Kulesi’ne yüz kulaç uzaklıkta’ olarak tarif edilen mekanda, oturduğunuz her noktadan rahatlıkla İstanbul’u seyredebiliyorsunuz. Lebon Pastanesi’nin bulunduğu Hıdivyal Palas’ın 2. katında yer alan Mano, özellikle yazın Taksim Tünel hattında yer alan teraslara ciddi bir rakip olacak gibi gözüküyor. Ama merak etmeyin kış sezonunda camlarla kapanacak terasta manzara keyfi son sürat devam edecek.



Mekanın en iddialı olduğu alanlardan biri de müzik. Ağırlıklı olarak 70’lerden günümüze Türkçe ve Yabancı klasik şarkıların çalınacağı mekanda, bir yandan yemeğinizi yiyip, içkinizi yudumlarken çalınan şarkılarla manzaranın tadını daha da derinden hissedeceksiniz.

Dünya mutfağının seçkin örneklerini tadabileceğiniz mekanda, keyifli dakikalar yaşamak isteyenlere ufak bir hatırlatma yapmamız gerekiyor. Yer bulma problemi yaşamak istemiyorsanız, rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

MALZEMELER:
Hamur:
  • 1 yumurta 
  • un 
  • su 
  • tuz 
İç:
  • kıyma 
  • soğan, ufak-ufak doğranmış 
  • tuz 
  • karabiber 

YAPILIŞI:
Hamur malzemelerinden hafif yumuşak bir hamur yapın ve dinlenmeye bırakın.
O arada harcı hazırlayın.
Hamuru açtıktan sonra su bardağıyla yuvarlaklar yapın ve harcı yuvarlağın ortasına yerleştirdikten sonra yarım ay şeklinde kapatın. Pişerken dağılmaması için hamurun kenarlarını iyice kapatmaya özen gösterin. Yarım ayın iki ucunu birleştirin ve Pelmeni'leriniz hazır.
Sadece tuzlu suda pişirebileceğiniz gibi, et, tavuk vs. suyu veya soğan veya diğer sebzeler katılmış kaynar suda da pişirebilirsiniz.
Ekşi kremayla da servis yapabilirsiniz.

MALZEMELER
  • 3 lt et suyu(12 bardak)
  • 500 gr haşlanmış sığır eti
  • 100 gr tereyağı veya margarin
  • 2 adet pancar
  • 1 küçük kereviz
  • 1 küçük havuç
  • ¼ küçük bir lahana
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası veya (3 orta boy) domates
  • 4-5 sap maydanoz
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı seker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tuz

YAPILIŞI:
Pancarı kibrit biçiminde doğrayın. Kıyılmış sarımsak, seker ve sirke koyarak biraz bekletin (renk vermesi için)
Soğanları 2 mm kalınlığında yarım ay seklinde, kereviz ve havucu da kibrit biçiminde ve boyunda doğrayın.
Lahanayı kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlayın. iri parçalara bölün.
Büyük bir tencerede soğanla yağı hafifçe kavurun. Sonra havuç, kereviz ve pancarı koyup 2-3 dakika daha kavurun. Un ve salçayı veya rendelenmiş domatesi koyduktan sonra da 1-2 dakika karıştırın.
3 litre et suyu, haşlanmış ve doğranmış sığır eti, demet halinde bağlanmış maydanoz, defne yaprağı, kırmızıbiber, doğranmış lahana ve tuz katip 30 dakika pişirin.
Defneyaprağını, maydanoz demetini içinden çıkartın. Servis yaparken çorbanın üzerine bir iki kaşık ekşi krema koyun.

Cumhuriyet’in kuruluşundan beri Ankara’ya renklerden “gri” yakıştırılmıştır. Bunun bir numaralı nedeni de siyasetin ağırlığının başkentin üzerinde yarattığı yüktür. Ancak şehrin griliği sadece bir saate kadar sürer. Mesai saatleri bittiğinde her zevke ve her keseye göre eğlence bulmak mümkündür Ankara’da. Bu hafta jüri üyelerimiz, başkentte DJ’leri, dans pistleri ve ağırladıkları müzik gruplarıyla öne çıkan en iyi 10 mekanı seçti.

  1. Mesa Salata 
  2. If Performance Hall 
  3. Dib Sahne 
  4. Wall 
  5. Hoks 
  6. Coconot 
  7. Murphy’s 
  8. Manhattan 
  9. Overall 
  10. New Castle


MESA SALATA
10 kişilik orkestrası var
Tel: (312) 241 12 01
Gaziosmanpaşa, Nenehatun ve Mesa olmak üzere üç şubesi var. Salata Mesa sekiz yıldır başkentlilerin hizmetinde. İç mekanı 900, bahçesi ise 2 bin kişilik. Çarşamba, cuma ve cumartesi canlı müzik yapılıyor. Mekanın solistleri Nihal ve Selim. Türkçe pop söylüyorlar. Solistlere de 10 kişilik Grup Mesa Salata Orkestrası eşlik ediyor. Müzik 24.00’te başlıyor, 03.30’a kadar devam ediyor. Hafta içi giriş ücreti yok, hafta sonu 35 lira. Diğer zamanlarda DJ Gökhan Koşar sahne alıyor. 



IF PERFORMANCE HALL
Altı gün altı grup
Tel: (312) 418 95 06
Dört yıldır hizmet veriyor. Bir barı ve sekiz kişilik sahnesi var. 350 kişi kapasiteli. Her gece başka bir müzik var: Salı akşamları Jinga, çarşamba Soul Projec, perşembe çeşitli konserler, cuma Latin gecesi, ayrıca Jalapeno ve High Five grupları, cumartesi Bonus Track grubu. Mekan 22.00 sularında dolmaya başlıyor. 24.30’da ana gruplar sahneye çıkıyor. Hafta sonları giriş 10, konser günleri 12.5 - 20 lira arasında değişiyor. Fiyatlara ilk içecek dahil. 


DİB SAHNE
Tiyatro da olacak
Tel: (312) 418 03 13
Ekim 2008’de “Vali” filminde valiyi canlandıran tiyatro sanatçısı Erdal Beşikçioğlu tarafından kuruldu. İşletme sahibi ise Seçkin Demirtaş. 700 kişilik mekanda program şöyle: Perşembe Kaan Solçum’un “Ritim Terapi” projesi, çarşamba Fresh, cuma alternatif partiler, cumartesi Diplomatik Rock Opera, A Kind of Magic, Anonim ve Punk Alaturka grupları (dönüşümlü). Nisan’dan sonra da pazar, pazartesi ve salı tiyatro performansı olacak. Giriş cuma ve cumartesi 20 lira. 


WALL
Caz tınıları yükseliyor
Tel: (312) 241 14 14
Ağustos 2007’de açıldı. Bahçesi 150, içi 170 olmak üzere toplam 320 kişiyi ağırlayabiliyor. Caz ve Latin müziklerinden örnekler sunuyor. Haftasonu 23.30’dan sonra müziğin ritmi daha da artırılıyor. Sırasıyla chill out, lounge ve house tarzında müzikler çalınıyor. Çarşamba Quarter Mavi caz grubu 60 ve 70’li yıllardan şarkıları seslendiriyor. Mekan hafta içi 24.00’de, hafta sonu 02.00’de kapanıyor. Hafta sonları rezervasyon yaptırmak gerekiyor. 


HOKS
Diplomatlar DJ’lik yapıyor
 Tel: (312) 428 82 82
Üç katlı bir binanın ilk iki katında. Bina, eski İsviçre büyükelçilerinden birinin evi olarak kullanılmış. Alt kat cafe-bar, üst kat restoran. Cuma geceleri 70 ve 80’lerden yabancı şarkılar çalıyor. Cumartesi DJ Mehmet Dinar güncel yabancı parçalara yer veriyor. Ayda bir kere de Türkçe müzik gecesi düzenleniyor. Büyükelçiliklerden arkadaş çevresiyle gelip DJ’lik yapan diplomatlar da oluyor. Kıyafet balosu gibi organizasyonlar da yapılıyor


COCONOT
90’lardan Türkçe müzikler
Tel: (312) 426 79 81
Coconot beş yıldır açık. Geçen kasımda bünyesinde Georgette barı açtı. İşletme sahibi Suat Başer. Georgette’te, perşembe, cuma ve cumartesi günleri popüler yabancı müzikler çalınıyor. Çarşambaları ise 90’ların Türkçe müzikleri sunuluyor. Özel kokteylleri de mevcut. Elmalı mojito, vanilya lagoon ve chocolate martini spesiyalleri arasında. Mekan kapılarını 16.00 ile 01.30 saatleri arasında açıyor. 


MURPHY’S
Beş gün salsa dersi
Tel: (312) 466 00 54
10 yıldır Hilton Oteli’nin bünyesinde. Salı günleri Latin Gecesi, çarşambaları “Yüzde Yüz Türkçe Müzikler”, perşembeleri “Hip’n’hop Thursdays”, cumaları “University Party” düzenleniyor. Ayrıca haftanın beş günü 19.00’da tango, salsa ve Ege dansları dersi veriliyor. Müdavimlerinin başında yabancı diplomatlar ve öğrenciler geliyor. Etkinlikler 21.30’da başlayıp 04.00’e kadar devam ediyor. 

MANHATTAN
17 yıldır rock’un kalesi
Tel: (312) 427 62 63 
Manhattan 1992’de kuruldu. Ağırlıklı olarak rock, caz ve blues tarzında canlı müzik yapılıyor. Her salı Bonustrack, çarşambaları Sonia, perşembeleri Foreplay, cumaları Soul Project, cumartesileri ise Flirt sahne alıyor. Rock gruplarının konserlerine de ev sahipliği yapıyor, burada sahne alanlar arasında Mor ve Ötesi ile Pamela da var. Kapıları 21.00’de açılıyor, 04.00’te kapanıyor. Giriş ücreti 15 lira ve yerli-yabancı ilk içki ücretsiz. 


OVERALL
Altı rock, üstü kulüp
Tel: (312) 468 57 85
Overall altı yıldır Ankaralıları eğlendiriyor. Birinci katta farklı tarzlarda rock programları var. Çarşambaları Punk Alaturka, perşembeleri All Star, cumaları Soul Stuff ve cumartesileri High Five sahne alıyor. İkinci kat ise kulüp. Müziklerini DJ Serhat Poyraz ve DJ Niki seçiyor. Popüler Türkçe ve yabancı şarkılar çalınıyor. Salı ve perşembe karaoke gecesi düzenleniyor. 22.00’de kapılarını açıyor, 04.00’te kapatıyor. 


NEW CASTLE
Dart maçları yapılıyor.
Tel: (312) 468 10 70 
Dört şubesi var. Tunus Caddesi’ndeki en büyüklerinden. Üç kattan oluşuyor. İlk iki katı pub hizmeti veriyor. Orta katta dart maçları, karaoke geceleri yapılıyor. Üst kat ise kulüp. Burada DJ Hakan Arslan yabancı müzikler çalıyor. DJ Berhan ve DJ Ayhan diğer katlarda sahne alıyor. Kulüp bölümünde sık sık partiler organize ediliyor, cumartesi salsa geceleri de düzenleniyor.


Face Club
Adres: Büyükdere Cad. No:109 Esentepe/İst.
(Astoria’nın Mecidiyeköy istikametinde 100m.ilerisi)
Tel: 02122665081

İstanbul’un yeni yüzü, Face Club herkesin beğeneceği, kendine has bir müşteri potansiyeli, içine girdiğinizde benzeri az görülen şık bir atmosfer ve iç mimarisi olan bir club. Yeni açılan bu mekan şıklık ve kalitesiyle pek çok mekanla yarışacağı kesin. Eğer ki kalite ve şıklık istiyorum ama eğlenirken de rahat olmak istiyorum diyorsanız doğru adres Face Club.


Me Gusta
Adres: Osmanlı Yokuşu No: 14
Taksim/İstanbul
Tel: 02122529046 – 47

Sohbet, muhabbet, yemek, içmek... Tam mekanı Me Gusta. Eğer ki hem bütçeli bir yer olsun ama kaliteli de olsun diyorsanız şimdiden yola koyulun. İki katlı olan bu mekanda son moda şarkılar çalıyor, keyif alırken sohbet etmenize mani olmuyor. Ahşap ağırlıklı döşemesi, sandalye ve koltuk kısımları var. İster sevgilinizle gidin, ister biraver istetip arkadaşlarınızla derinlere dalın.


LifeRoof
Adres: İstiklal Cad. İmam Adnan Sok. No:14 asansör ile 6.kat
Beyoğlu İstanbul (Vakko’nun karşı sokağı)
Tel: 02122936615

Tümüyle kendiniz gibi olmak istiyorsanız uğrak yeriniz LifeRoof. Girişi 15 TL; fakat bu ücret bir çokları için fazla değilken herkesi rahatsız edebilecek insan populasyonunu uzak tutmak amacıyladır. Mekan iki katlı ve üst kattayken (Kapalı Mekan) İstanbul ayaklarınız altında. Dansetmekten ayaklarınıza karasular inecek, ve canlı performans günlerinde ayrıca keyif verici.


Melekler Kahvesi
Adres: Ayhan Işık Sok. No:36
Beyoğlu/İstanbul
Tel: 02122515574

Fal bakımıyla ünlü olan ve piyasadaki ilk fal cafe özelliğini taşıyan Melekler Kahvesi’ne tabii ki de sadece fal baktırmak için gidilmiyor. Sıcak bir ortam ve samimi personeliyle kendinizi evinizde gibi hissettiriyorlar. Rahat bir ortamda saatlerce oturup çay-kahve eşliğinde muabbet etmek istiyorsanız sizin için doğru mekadır.
Cihangir'de çok sevdiğim yerlerden birisi Cafe Benderli... Güleryüzlü çalışanları, sıcak atmosferi ve parmaklarınızı yedirten menüsüyle Cihangir'de çok tercih ediliyor. Hatta sanırım İstanbul'un en iyi suflesini yapan yer burası. Cihangir biliyorsunuz ünlülerin uğrak mekanları. Ben de buraya gittiğimde Işın Karaca, Azra Akın vb. kişileri görmüştüm. Şiddetle tavsiye!

Adres: Pürtelaş mah. Akyol sok. No:29/A Cihangir

MALZEMELER:
  • 20 Adet Tavuk Kanadı
  • 1 Çorba Kaşığı Adaçayı
  • 1 Çorba Kaşığı Tereyağı
  • 4 Adet Haşlanmış Patates

HAZIRLANIŞI:
Tereyağında tavuk kanatları çevrilerek iyice kızartılır. Kıvama gelince tuz, karabiber ve az kekik atılır.1 kez çevrilir ve 1 çorba kaşığı adaçayı eklenir. 5-6 saniye tereyağında çevrilir ve patatesler atılarak hemen sıcak tabağa servis edilir.
Afiyet Olsun

Kaynak

Lahanalı pırasalı ve oldukça lezzetli bir börek. Aynı zamanda sağlıklı da. Mutlaka denenmesi gereken harika bir lezzet.

MALZEMELER;
  • 3 adet yufka
  • 150 gr kıyma
  • 4 adet pırasa(yeşil kısmı dahil)
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 2 s.b. ince doğranmış beyaz lahana
  • 4-5 y.k. sıvı yağ(sebzeleri sotelemek için)
  • pulbiber,karabiber,tuz

arasına sürmek için;
  • 2 yumurta akı
  • 1/2 ç.b. sıvıyağ
  • bir tutam tuz
  • üzeri için;
  • 1,5 s.b.süt
  • galeta unu

YAPILIŞI;
* Pırasalarımızı ince halkalar şeklinde doğruyoruz.
* Havuçlarımızı rendeliyoruz,soğanımızı ince kıyıyoruz.
* 4-5 y.k. sıvı yağı tenceremize alıyoruz,soğanımızı ve kıymamızı ekleyip kavuruyoruz.
* Sırasıyla rendelenmiş havucu,pırasaları ve kıyılmış lahanayı ekleyip sürekli karıştırarak soteliyoruz.
* Pulbiber,karabiber ve tuzunu ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
* Yufkamızın birtanesini seriyoruz.
* 2 yumurta akını tuzla çırpıp yağını ilave ediyoruz.
* Yufkamızın üzerine bu karışımdan sürüyoruz.
* Yufkaları dört parçaya bölüyoruz.
* Geniş kenarına iç harcımızdan koyup sarıyoruz.
* Sarma işlemi bitince tüm böreklerimizi 1,5 s.b. sütte 2-3 dk bekletiyoruz.
* Sütten çıkarıp galeta ununa buluyoruz.
* Tepsimize dizip 200c fırında pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Kaynak
Taksim'de en sevdiğim yerlerden biri olan Tavanarası ile tanıştırmak istiyorum sizleri. Asmalı Mescid'de Babylon'a gider gibi ulaşabileceğiniz minik; ama çok nezih bir mekan burası. Müşterileri de turistler dahil her kesimden insanlar... İşletmecileri müşterilerine çok yakınlık gösteriyor (bkz. Alper Bey) Yemek saatinde giderseniz mutlaka ayakta kalırsınız. (Yanlış hatırlamıyorsam rezervasyon almıyorlar.) Bu sebepten en az 1 saat öncesinden gitmenizi tavsiye ediyorum. Menüleri de çok güzel. Hele isimleri beni benden alıyor. Kahvaltı içinde "Memur kahvaltısı, öğrenci kahvaltısı" gibi isimler yer alıyor. Diğer restoranlardan farklı olarak da menü kartları önünüze konuyor ve masanıza bir parça kağıt ve kalem bırakılıyor siparişlerinizi kendiniz yazmanız için. Değişik bir yöntem değil mi? Gidin, görün ve doyun...

Adres: Asmalı Mescit Mah. Asmalı Mescit Sok. No:26/11 Kat:6 Beyoğlu

Malzemeler:
  • 1 su bardağı cola
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 adet yumurta
  • 2 yada 2 çeyrek su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri çırparız.Yağ ve cola ekler tekrar çırparız.Elekten geçirdiğimiz kabartma tozu,un ve vanilyayıda ekler son kez tekrar çırparız.Karışımı yağladığımız kek kalıbımıza dökeriz.Sıcak fırına süreriz. Afiyet olsun.

ŞİFALI BİTKİLER
KİVİ
Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı olduğunu biliyormuydunuz.Potasyum bakımından zengin olduğunu, sindirimi kolaylaştırıp kabızlığı önlediğini ....
DUT
Beyaz dut yapraklarının idrar söktürdüğünü,aç karnına yenen beyaz dutun bağırsak kurtlarını düşürdüğünü ,mide ve bağırsakları rahatlattığını kara dutun ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi geldiğini biliyormuydunuz....

Kaynak

Banu'nun pastaları çok lezzetlidir. Sadece şeker hamuru oluşuna aldanmayın. İçi leziz ve iridir pastaları. Ben 4 kez aldım size de tavsiye ederim.

http://pastayapiyorum.blogspot.com/









Ayşe Yaman'ın o kadar güzel ki pastaları tablo gibi. İnsan yemeye kıyamaz. Kendisi Florida'da yaşıyor ve işi bu ne kadar zevklidir kimbilir!












Bana maille gelen bu Sushi pasta ne kadar da iştah açıcı değil mi?


4 adet
Hazırlanma Süresi: 2 gün
Pişme süresi: 25dk
Servis Süresi: 30dk


Gerekli Malzemeler:
  • 4 cup / 500gr / 4,5 su bardağı un (Söke Un)
  • 1 cup + 6 tablespoon / 325gr / 1, 5 su bardağı buzlu su
  • 3 tablespoon + 1 teasopoon / 50gr / 4 yemek kaşığı buzlu su (İkinci aşama için)
  • 1 1/2 taespoon /9gr / 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 1/2 teaspoon / 5gr /1.5 çay kaşığı kuru maya

Elenmiş un ve soğuk su mikser haznesine alınır. Soğuk suyu buzlu su olarak hazırlamak gerekiyor. Ekmek hamuru için bu en önemli nokta. Eğer elle yoğurmak isterseniz, plastik eldiven giymenizi önereceğim. Hem elinizin sıcaklığının hamura geçmemesi için hem de oldukça yapışkan bir hamur elde edilecek, temizliği kolay olsun.

Sakız gibi yapışkan kıvama geldiğinde kapaklı bir kaba veya streçfilm ile sarılmış halde buzdolabına hamur kaldırılır. Minimum 8 saat, maksimum 2 gün buzdolabında bekletilecektir. Bu bekletme işlemi hamura; esneklik kazandırırken, çok miktardaki su; ekmeğin içindeki basit şekeri açığa çıkaracak ve hamura hafif şekerli tadını kazandıracaktır. Aynı zamanda gluten açısından (unun içindeki protein) güçlendirme sağlayacaktır. Eğer ki glutene karşı bir alerjiniz varsa bu ekmeği sakın uygulamayın ve yemeyin. Bahar'ın sitesindeki bu konu ile ilgili yazıyı okumanızı ve glutensiz yiyecekler ve tarifleri denemenizi şiddetle tavsiye ederim.


Bir gün boyunca dinlenmiş olan ekmek hamuru, 2. aşama olan maya, tuz ve su ile yaklaşık 6-8 dakika yoğurulur. Yoğurma işlemi tamamlandığında yumuşak ve sakız gibi yapısını koruyan bir kıvam olacaktır. Oda sıcaklığında 2-3 saat kadar beklemeye alınır. Gevşek olan hamur süre sonunda mayalanmış ve kendinden bir kat büyük hale gelmiş olacaktır.

Bol un (Bir elin izi çıkacak kadar) serpilmiş mutfak tezgahına alınır ve üzerine un serpilir. Dört parçaya ayrılır. Baget şekli verilir. Bu şekilde altı ve üstü unlu olan bagetler 10 dakika dinlenmeye alınır.
Fırın 240 derece fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Dinlenmiş olan bagetler, yağlı kağıt kaplı tepsiye alınır ve 10 dakika pişirilir. Süre sonunda tepsi ters çevrilerek (önü, arkaya gelecek şekilde) tekrar aynı sıcaklıkta 15 dakika kadar daha pişirilir. Süre sonunda koyu renkli kabuğa sahip olan bagetler, fırının kapağı açık şekilde 30 dakika bekletilir.

Hazır olan bagetler dilimlenir ve servise alınır. Kalın ve çıtır kabuğu, bol gözenekli dokusu, hafif tuzlu yumuşak iç yapısı ile bu ekmeği, süsleyin, püsleyin, paketleyin ve sabah kahvaltısına davet edildiğiniz eve, alın götürün derim.

Kaynak ve fotoğrafların tamamı için buraya lütfen

50 adet
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 12dk
Servis Süresi: 10dk


Süreleri itibariyle oldukça hızlı hazırlanan tuzlu; isterseniz kahvaltı masasına, isterseniz bir partide sunulabilenecek bir ikram. Orjinalinde yulaf kullanılıyor. Uyarlama ile mısır gevrekli versiyonu yapıldı. İçinde yumurta bulunmadığı ve iyi fırınlandığı için dayanma ömrü uzun. Özellikle çocukların sevecekleri atıştırmalık. İsteyen Bebi'ye açıp sorabilir;

Gerekli Malzemeler
  • 2 su bardağı mısır gevreği (Cornflakes / Mutfak robotunda ince öğütülmüş)
  • 3/4 cup / 1 su bardağı un
  • 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1/2 teaspoon / 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 teaspoon / 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığının ucu ile karabiber (Opsiyonel)
  • 5 tablespoon / 70gr tereyağ veya margarin (Soğuk ve küçük doğranmış)
  • 1/3 cup / 1/3 su bardağı yoğurt
Yapılışına geçmeden önce belirtmem gerekirdi, ölçüler konusunda rahat olun. Birazcık eksiği veya fazlası (Karabiber hariç) lezzeti değiştirmeyecektir. Göz kararı hesabı rahatlıkla uygulanabilinir.

Fırın 200C derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
Mısır gevrekleri mutfak öğütücüsünden iyice geçirildikten sonra, içine; un, tuz, karbonat ve esmer şeker ilave edilir. Esmer şeker yerine, beyaz toz şeker kullanıldığında tuzlu daha çok şekerli kurabiyeye yakınlaşıyor. İsterseniz oranını biraz azaltıp esmer şeker yerine kullanabilirsiniz.

Bu karışım tekrar mutfak robotundan geçirildikten sonra, küçük olarak doğranmış, soğuk tereyağ veya margarin ilave edilir. Tekrar mutfak robotu devreye girerek yağlı ve öbek öbek toplanan bir karışım olması sağlanır.

En son olarak yoğurt eklenir ve kuruya yakın ama ele yapışmayan bir biskuvi hamuru elde edilir. Hafif unlanmış tezgahta yaklaşık 5 mm'lik kalınlıkta açılır ve kalıplarla veya bıçakla keserek biçimlendirilir. Bu ölçüden tam olarak bir tepsi bisküvi rahat çıkmaktadır.
Yağlı kağıt serilmiş tepsi, fırında 12 dakika veya üzerinin rengi kahverengi tonu alana kadar pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılır ve soğuması için ızgaraya alınır.

Tek başına yenebilecek tuzluya ek olarak, yanına Labne peyniri ve baharatlı bir çeşni hazırlanarak servis yapmak sizin tercihiniz...

Kaynak ve tamamı için buraya lütfen


50-60 adet
Hazırlanma Süresi: 15 dk + 2 saat dinlenme süresi
Pişme Süresi: 12 dk
Servis Süresi: 30 dk


Gerekli Malzemeler:
1 ½ cup / 1,5 su bardağı un
¼ cup / 1/4 su bardağı kakao (%20-22 oranlı)
½ teaspoon / 1/2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
10 g taze nane veya fesleğen yaprağı (ince doğranmış)
½ cup / 1/2 su bardağı toz şeker (Mutfak öğütücüsünden geçirilmiş.)
7 oz / 100gr bitter kuvertür çikolata (İnce doğranmış.)
6 tablespoon / 80gr tereyağ veya margarin
3 yumurta (Hafif çırpılmış.)
Kaplama için: 1/2 su bardağı toz şeker (Mutfak öğütücüsünden geçirilmiş.)
Kaplama için: 1/2 su bardağı pudra şekeri (Celal Usta)


El mikseri ile rahatlıkla hazırlanan tarifte sadece uzun gelen ve aynı derecede önem taşıyan bekleme süresi. Sakın acele etmeyin. Sonuca ulaşmaya az kaldı;

Un, kakao, kabartma tozu bir kaba elenir ve fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
Tarifte yer alan ½ cup / 1/2 su bardağı toz şeker, mutfak öğütücüsünden geçirilir. Ayıklamış olan nane veya fesleğen yaprakları mutfak öğütüsünün içine konur ve şeker ile birlike tekrar yeşil renk elde edilinceye kadar öğütülür.Diğer tarafta ocak üzerinde kısık ateşte tereyağ veya margarin eritilir. Çikolatalar ilave edildikten sonra pürüzsüz bir kıvam elde edilinceye kadar karıştırılır. Ocak üzerinden alınır ve içine naneli veya fesleğenli şekerli karışım konulur. El mikseri ile şeker eriyinceye kadar çırpılır.Çırpma işlemi devam ederken diğer tarafta hazırlanmış olan yumurtalar yavaşça bu karışıma konulur. Akışkan sıvı koyu bir kıvama geldiğinde çırpma işlemi bitirilir.

Hazırlanmış olan kakaolu unlu karışım, bir spatula yardımı ile iyice bu karışıma yedirilir. Kabın ağzı streçfilm ile kapatılır ve buzdolabında 2 saat dinlenmek üzere kaldırılır.Soğuyan hamurdan bir tepsi çıkacak ve yuvarlak şekil verecek kadarı ile çalışmaya başlayın. Kalanı tekrar buzdolabına koyun. Hamur oda sıcaklığında yumuşamaya başlıyor ve bu şekilde pişerken biçimi bozuluyor. Fazla bekletmeden, yaklaşık bir fındık büyüklüğünde yuvarlak olarak hazırlanan toplar ilk önce ince çekilmiş tozşekere, daha sonra pudra şekerine iyice bulanır.



Şeker ile kaplanmış toplar yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır. Ve fırında 12 dakika pişirilir. Süre sonunda ve üzerinde çatlaklar oluştuğunda pişmiş denemektir. Fırından alınır ve soğuması için ızgaraya alınır. Eğer tek tepsi ile çalışacaksanız, sıcak olan tepsinin soğuması için bekleyin ve ikinci grubu pişirin.

Kaynak ve tamamı için buraya lütfen