Bir yemek davetinde neyin ikram edileceğini belirlemek, yani menü oluşturmak, kolay bir iş değildir. Bütün davetlileri memnun decek bir menü oluşturmak elbetteki kolay değildir. Kimisi, balık ve tavuk yemez, kimisi kırmızı et. Davetlilerin belirli bir kültür seviyesinden olması işinizi bir hayli kolaylaştırır. 

Yemek sıralama usulleri 


Bir menüden genellikle öğle ve akşam yemeği anlaşılır. Yemeklerin ikram sıraları da belirli usullere göredir. Özellikle Fransız mutfağında yemeklerin sıralanışı katı kurallara bağlıdır. Türkiye'de genellikle Avrupa Mutfaklarından gelen alafranga usul ve reforme edilmiş Türk Mutfağı'na özgü alaturka usul uygulanır. Örneğin, hamur işleri, makarna veya pilav, alaturka usulde sebze yemeklerinden sonra gelirken, alafranga usulde başlangıçta, balık veya etten önce verilir. Alaturka usulde yemek gruplarının sıralanışına göre şu örnek verilebilir:
Çorba, et suyu
Yumurta yemekleri 
Balık, deniz ürünleri 
Et yemekleri 
Sebze yemekleri 
Hamur İşleri, makarna, pilav 
Tatlı 
Meyve 

Alafranga usulde birinci sırayı genellikle ordövr alır. Bunu çorba veya et suyu takip eder. Bazen çorba ordövrden önce gelebilir. Öğle yemeklerinde çorba menüye dahil edilmez. Hamur işleri, makarna, yumurtalı yemekler, yemek olarak sebze, balık ve deniz ürünlerinden oluşan gösterişli, az miktarda giriş yemeklerinden sonra esas yemeğe geçilir. Et yemekleri, kızartmalar, ızgaralar, garnitür veya ayrı yemek olarak sebzeler esas yemeği oluşturur. Son olarak da tatlı ve meyve gelir. 

0 YORUM: