Zeytinyağlı yemekler Türk mutfağının en ayırt edici özelliklerinden biri. Zeytinyağı tüketimimiz birçok başka üretici ülkeye göre az olsa da, bu yemek tarzını evlerde ve lokantalarda hálá sürdürüyoruz.


Ege bölgesi zeytinyağlılar açısından bütün Türkiye’de iyi tanınıyor. Ama başka bölgelerde de nefis zeytinyağlı yemek yapan lokantalar var. Bu hafta jürimize zeytinyağlı yemekleri en iyi on restoranı sorduk. Listenin başını Boğaz manzaralı Boğaziçi Borsa aldı. Jüri üyesi Hülya Ekşigil, Borsa’yı ‘Patlıcan salatası yiyip is kokusunu alabildiğim tek yer’ diye tanımlayarak buradaki patlıcan salatasını tavsiye etti. Tire’nin Kaplan Köyü’ndeki Dağ Restoran, Tire mutfağının değişik tatlarıyla jürinin oylarını topladı. Taş binası, bahçesi, çiftliği ve ot kavurmalarıyla Kuşadası Değirmen Restoran ve Adanalıları zeytinyağlı yemeklerle tanıştıran Nihat Restoran da jürimizin tavsiye ettiği mekanlar arasında yer aldı.

1-BOĞAZİÇİ BORSA RESTORAN

Boğaz’a karşı enginar

Borsa restoranları zincirinin bir halkası olan Harbiye’deki Borsa, Türk yemekleriyle tanınan en iyi lokantalardan biri. Tabakların hazırlanışı ve servis için New York’tan getirdikleri aşçı Mathew Kenny personele ders vermiş. Lütfi Kırdar ve Rumeli sergi salonları kompleksinde yer alan restoran, yazın terasını açıyor. Toplam 380 kişi kapasiteli. En sevilen zeytinyağlıları arasında iç bakla, havuç ve patates ile sunulan enginar, közlenmiş Gönen patlıcanından yapılan imambayıldı, zeytinyağlı pazı sarma, Adapazarı fasulyesinden taze baharatlarla pilaki bulunuyor. Lokantada Edremit’ten Sabit Ertür’ün Midas isimli zeytinyağı kullanılıyor. Zeytinyağlıların tabak fiyatı 9-10 milyon lira. Lokanta her gün akşam 24.00’e kadar açık. Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı, Harbiye. Tel: 0212-232 42 01-02.

2-KAPLAN DAĞ RESTORAN

Kaplan Köyü’ndeki lezzet

Hürmüz ve Lütfü Çakır’a ait Kaplan Dağ Restoran, 1993’te açıldı. İzmir’in güzel ilçesi Tire’ye 4 km. uzaklıktaki Kaplan Köyü’nde bulunan restoran 100 kişilik. Yazın balkonunu açıyor. Haftanın yedi günü 13.00-21.30 arası açık. Alkollü içki var. Yemekleri, İstanbul Selçuk Kız Meslek Lisesi Yemek Bölümü mezunu Hürmüz Çakır hazırlıyor. Ot haşlama, mezeler ve yemeklerde, Tire’de üretilen sıfır asit sızma zeytinyağı kullanılıyor. Spesiyaller arasında kabak çiçeği dolması, patlıcan balığı böreği, marul yemeği, mevsiminde karışık ot kavurması, Tire köfte, keşkek yer alıyor. Bir kişi içki dahil 16 milyon lira civarında hesap ödüyor. Gazeteci Mehmet Yaşin, tiyatrocu Erdoğan Tosun, Müzeyyen Senar, Hülya Koçyiğit ve Ege Ordu Komutanı Org. Hurşit Tolon müdavimleri arasında. Kaplan Köyü Tire. Tel: 0232-512 66 52-511 22 55.

3-FERİYE LOKANTASI

Kabak çiçeği dolması meşhur

İstanbul’un ünlü restoranlarından Feriye’nin (sahibi ve şefi Vedat Başaran) zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, vişneli asma yaprağı sarması, kalamar içli zeytinyağlı pazı yaprağı sarması, asma yaprağında bütün enginar dolması gibi sevilen yemekleri var. Feriye’de üç zeytinyağı kullanılıyor: Komili Sızma, Damlı Sızma ve Feriye’nin özel ürettiği zeytinyağı. Bu sezonda ayrıca şunları yiyebilirsiniz: Zeytinyağlı koruklu bamya, İzmir börülcesi, sakızlı portakallı zeytinyağlı barbunya pilaki, zeytinyağlı Cunda enginarı, kereviz yapraklı midye dolması, kök rezene, mini kalamar dolması, kuşkonmaz. Deniz fasulyesi, stifno (köpek üzümü denen bir yaz otu) gibi, zeytinyağıyla servis yapılan ot haşlamaları da var. 12.00-23.00 arası açık. Zeytinyağlılar 8-10 milyon, enginar gibi yemekler ise 12-15 milyon lira. Çırağan Cad. No 124 Ortaköy. Tel: 0212-227 22 16-17.

4-MARTI (YÖRÜK MEHMET) RESTORAN

18 zeytinyağlı çeşidi var

Ayvalık’ta Gümrük Meydanı’ndaki ‘Yörük Mehmet’e ait Martı Restoran, turistlerin hep uğradığı bir mekan. Lokantada zeytinyağıyla yapılan 18 yemek çeşidi bulunuyor. Bol sarmısaklı börülce, tavuk etli bamya, ot yemekleri, barbunya, kızartma ve arnavut ciğerli yemekler çok beğeniliyor. 35 çeşit meze sunulan lokantada zaten tüm yemekler zeytinyağı ile yapılıyor. Zeytinyağlılar 3 milyon, et yemekleri 5 milyon, deniz ürünleri ise ortalama 8 milyon lira. Deniz kıyısındaki Martı’da içki servisi de yapılıyor. Martı Restaurant’ın sahibi Yörük Mehmet, ‘Yemeklere evlerde hazırlanan zeytinyağlarıyla yapıyoruz’ diyor. Gazinolar Aralığı No.19 Ayvalık. Tel: 0266-312 68 99.

5-ELMADAĞ DİVAN

Kabak bayıldıyı tadın

İstanbul Elmadağ’daki Divan Oteli’nin lokantasını şef Aybek Şurdum yönetiyor. Bu ünlü lokantada günlük 7-8 çeşit zeytinyağlı çıkıyor. Enginar, taze fasulye, imambayıldı, kabak bayıldı, domates soslu patlıcan, zeytinyağlı pazı kökü, atom fasulye, barbunya pilaki gibi türler var. Çanakkale’den Hasada zeytinyağını kullanıyorlar. Haftaiçi öğle ve akşam servisi var, cumartesi sadece 19-23.30 arasında akşam servisi yapıyor, yaz sezonunda ise pazar günleri kapalı. Zeytinyağlıların fiyatları 7.5-9 milyon lira arasında. Divan Oteli Elmadağ. Tel: 0212-315 55 00.

6-HÜNKAR LOKANTASI

Geleneksel teknikle yemek

Etiler’de de şubesi bulunan Nişantaşı Hünkar Lokantası’nda zeytinyağlı taze fasulye, imam bayıldı, bamya, biber dolması, yaprak sarması, patlıcan dolması, ekşi elma dolması, ıspanak kökü, barbunya pilakisi, bol soğanlı ve sarımsaklı iri atom fasulye ile yapılan Ermeni pilakisi, bakla, enginar, kayısı ve safranlı kereviz gibi her gün en az 20 çeşit var. Sadece soğuk değil, sıcak sebzeler de zeytinyağıyla pişiyor. Edremit’ten Evren Ertür’ün özel sızma zeytinyağları kullanılıyor. Lokantanın şefi ve sahibi Feridun Ügümü. 120 kişi kapasiteli lokantada sebze yemeklerinin hepsi 6 milyon lira. Lokanta 11.30-23.00 arası açık. Mim Kemal Öke Sok. No 21. Nişantaşı İstanbul. Tel: 0212-225 46 65 ve 296 38 11.

7-KISMET LOKANTASI

Şöhreti Bodrum’u aştı

Bodrum’un Konacık Beldesi’ndeki Kısmet Lokantası, belediye ve sivil toplum örgütlerinin birçok kez plaket verdiği, şöhreti Bodrum’u aşan bir mekan. Tatil için gelenlerin zeytinyağlı ve yöresel sebze yemeklerini yemek için akın ettiği Orhan Dumanlı’nın 4 yıllık lokantasında yemekler Muzaffer Tel ustanın elinden çıkıyor. Yöresel yemeklerden otlu börek, lokma pilavı, pazı sarma, keşkek ile zeytinyağlılardan semizotu, taze fasulye, bamya, börülce, pırasa en çok tercih edilen yemekler. Atatürk Bulvarı No: 156 Konacık/Bodrum. Tel: 0252-319 18 23.

8-WASHINGTON RESTORAN

Zeytinyağlı enginar gözde

Kale Washington Restoran’da zeytinyağlıların çeşidi mevsime göre değişiyor. Bugünlerde mönüde 7 çeşit zeytinyağlı bulunuyor: Biber dolması, enginar, yaprak sarma, pilaki, patlıcan salata, domates dolması ve barbunya. Şu anda en çok tercih edilen zeytinyağlı enginar. Kışın mönüye lahana sarması, kereviz, yer elması, fava ve pazı sarması da ekleniyor. Zeytinyağlılar günlük yapılıyor ve sebzelerin taze olmasına dikkat ediliyor. Yemekler 23 yıllık aşçı Iğdırlı Cemal Tokaç Usta’nın elinden çıkıyor. Washington, önemli kararların alındığı yemek törenlerine ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor. Ankara Kalesi’nde yer aldığı için buradan kenti kuşbakışı olarak görmek mümkün. Lokanta 9.30-24.00 arası açık. Geniş bahçesi 200 kişiyi ağırlayabiliyor. Doyran Sokak No:5/7 Kaleiçi Ankara. Tel: 0312-311 43 44.

9-NİHAT RESTORAN

Zeytinyağlıyı Adana’ya tanıttı

Adana Havalimanı’nda 46 yıllık Nihat Restoran 12 zeytinyağlı yemek sunuyor. Restoranın sahibi Nihat Özbek, Adana’ya zeytinyağlı yemek kültürünü kendisinin getirdiğini belirtiyor: ‘Adana’daki lokantalarda etsiz yemek yapılmazdı. Bu kültürün kentte yayılmasında büyük katkılarım var.’ Zeytinyağlılarda mutlaka çam fıstığı ve kuşüzümü kullanıyorlar. Sadece uçak yolcularının değil, kentte yaşayıp damak zevkine düşkün olanların da gittiği Nihat Restoran’da imambayıldı, biber dolması, domates dolması, bamya, brokoli, Brüksel lahanası, asma yaprak sarması, lahana sarması, barbunya pilaki ve taze fasulye yemek mümkün. Özbek, zeytinyağlıların mevsimine göre değiştiğini belirtiyor. Adana Havalimanı içi. Tel: 0322-435 77 97.

10-DEĞİRMEN RESTORAN

Ekolojik çiftlikteki lokanta

En büyük ekolojik tarım çiftliklerinden Gürsel Tonbul Çiftliği’nde üretilen ürünlerin servis edildiği Değirmen, Kuşadası-Davutlar karayolu üzerinde bulunuyor. 350 kişilik büyük lokanta, aynı zamanda bir doğal park. Göleti, harası, lunaparkı, bahçesinde dolaşan tavşan, kaz ve ördekleriyle ilgi çekiyor. Gürsel Tonbul mönüdeki yemeklerin çoğunun ekolojik tarımla üretildiğini vurguluyor: ‘Kullandığımız zeytinyağını kendi işliklerimizde, eski usullerle susuz sıkımla elde ediyoruz. Organik sebze ve yöre otlarıyla hazırlanan zeytinyağlılar bu nedenle ilgi görüyor.’ Lokanta her gün açık. Davutlar Yolu Atatürk Caddesi 4’üncü kilometre. Tel: 0256-681 41 00. www.degirmenltd.com


Görsel Kaynak

0 YORUM: